Datoria Î.I.S. „Acva-Nord” față de „FEE-Nord” SA pune în pericol siguranța furnizării de energie electrică pentru consumatorii din nordul țării

În pofida solicitărilor repetate și mențiunilor stipulate în planul procedurii de insolvabilitate, asistăm la o majorare constantă a datoriilor Î.I.S. „Acva-Nord” față de „Furnizarea Energiei Electrice Nord” SA.

La momentul actual, plățile neonorate a Î.I.S. „Acva-Nord” pentru energie electrică furnizată au atins valoarea de peste 42,8 milioane MDL. În planul procedurii de insolvabilitate din data de 19.09.2018 a fost inclusă suma de peste 9,3 milioane MDL, aceasta urmând a fi achitată trimestrial, timp de trei ani. La momentul actual, nu a fost achitată nici o tranșă conform planului stabilit. Ținând cont de faptul că “FEE-Nord” SA continuă să furnizeze energie electrică Î.I.S. „Acva-Nord”, are loc o majorare a datoriei totale cu circa 600 mii lei lunar, datoria curentă reprezentând peste 33,5 milioane MDL.

Tratăm cu înțelegere situația financiară dificilă cu care se confruntă la moment Î.I.S. „Acva-Nord”, dar accentuăm impactul direct al neachitării datoriei asupra capacității “FEE-Nord” SA de a furniza energie electrică către consumatorii din regiunea de nord a Republicii Moldova. Perspectiva majorării datorilor Î.I.S. „Acva-Nord” față de „FEE-Nord” SA, în condițiile în care „FEE-Nord” SA procură energia electrică cu plata în avans de la furnizorii săi, amplifică deficitul de cash-flow, care pune în pericol capacitatea de procurare a energiei electrice pentru toți consumatorii din regiunea de nord.

Încurajăm Î.I.S. „Acva-Nord” să abordeze situația curentă cu seriozitate și să coopereze activ cu noi în vederea identificării de soluții viabile, ce ar asigura continuarea activității atât de importante a ambelor întreprinderi. Prevenirea consecințelor negative asupra alimentării cu energie electrică și asigurarea unui mediu durabil și stabil pentru toți consumatorii reprezintă interesul tuturor. 

This site is registered on wpml.org as a development site.